Als je last hebt van bindingsangst, dan ben je bang om jezelf met een ander te verbinden. Dit heeft natuurlijk effect op je relatie, waardoor deze zich niet verder kan ontwikkelen zodat er echte intimiteit kan ontstaan.
Op deze manier hou je de touwtjes in handen en heb je controle over de relatie. Je dicteert het tempo, in hoe vaak je elkaar ziet, maar ook de frequentie van jullie intimiteit. Staat iets je niet aan, dan bepaal jij de grens door je terug te trekken of door juist te vermijden. Zo kun je afstand houden.
Bindingsangst is ‘de andere kant’ van verlatingsangst. Beide zitten in elk mens. De mate waarin je te maken krijgt met verschijnselen van bindingsangst en verlatingsangst hangen af van onder andere de situaties en fases in je leven. Het wordt pas serieus als deze angst je gaat blokkeren waarna je geen band kunt scheppen met een ander. Hieronder lees je een aantal symptomen die mogelijk spelen.
Symptomen van bindingsangst
- Je bent bang om je vrijheid kwijt te raken
- Je ervaart je relatie snel als verstikkend
- Je bent soms tegenstrijdig in je gedrag
- Je hebt een drang naar controle
- Je zegt wel eens het ene terwijl je het andere toch echt voelt
- Je bent kritisch naar de ander
- Je krijgt het benauwt als je nadenkt over samenwonen of trouwen
- Je hebt je manieren om je partner op afstand te houden
- Je hebt moeite om intiem te zijn
- Je blijft het liefst weg van pijnlijke gevoelens
- Je ervaart een negatief zelfbeeld
- Je hebt weinig gevoelens van eigenwaarde
Als je bij mij voor therapie komt dan gaan we samen kijken hoe het komt dat je deze angst ervaart. En om hier op een effectieve manier mee om te gaan. Zo kun je weer meer vrijheid gaan ervaren en ontstaat er een basis zodat je echt contact kunt gaan maken met anderen en duurzame, diepe relaties kunt hebben.
Bel mij gerust of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt.